Thank you for Carrying

I Thank you for carrying har Signe Johannessen utfört en serie ceremonier tillsammans med hästarna på gården Kultivator och vid den gamla offerkällan Hors brunn på Öland. Genom att bygga upp ett altare i stallmiljö hedrar Johannessen hästen för dess omistliga roll genom mänsklighetens historia: den har varit ett transportmedel, ett vapen och ett verktyg för mänsklig överlevnad.  I Thank you for carrying närmar sig konstnären även sin egen barndomshistoria genom att undersöka själva dödsögonblicket hos en vit Lipizzaner hingst.

Till det hundra år gamla skelettet av Lily, den sista individen av rasen Ölandshäst, bjöd Johannessen in utomstående experter för att undersöka kvarlevorna på nytt och för att lägga de felplacerade benbitarna tillrätta. Konstnären byggde tillsammans med Erik Rören också en ny monter till Lily med ett fönster i ögonhöjd.  Arbetet genomfördes i dialog med en studiecirkel bestående av syriska nyanlända, framför allt Kvinnor som närmat sig hästen på olika sätt under ledning av Malin Lindmark Vrijman. Verket ger en möjlighet att fundera över mänsklighetens inverkan på utdöda arter men också rasbegreppet i sig.

Still from Thank you for carrying. Photo: Helge Olsèn
Still från Thank you for carrying. Filmningen skedde på Kultivator och i offerkällan Hors brunn på Öland där man hittat historiska fynd av både människo och hästben.
Photo: Helge Olsèn

 

IMG_3276
Från studiecirkelträffen där konstnären Tillsammans med den inbjudne experten och veterinären Tove Särkinen lägger tillrätta det felkonstruerade skelettet av den sista Ölandshästen Lily tillsammans med studiecirkeln New horse cultures. Foto: Erik Rören

IMG_1001

Thank you for carrying och Lily, den sista Ölandshästen producerades inom ramen för Konstfrämjandet Öland Kalmars projekt New Horse Cultures under våren och sommaren 2016. Verken ställs ut på Kalmar konstmuseum våren 2017.

Press om projektet:

http://www.ostrasmaland.se/kultur-noje/sista-olandshasten-besoker-fastlandet/

http://www.barometern.se/kultur-noje/hastkrafter-konst-sant/

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/813101?programid=4301&start=2277